10. 12. 2019

Česká republika a Francie identifikovaly oblasti společného zájmu

Články

Francouzské ministryně pro evropské záležitosti Amélie de  Montchalin přijala během návštěvy Prahy dne 28. listopadu společné prohlášení o strategických prioritách s českou státní tajemnicí pro evropské záležitosti Milenou Hrdinkovou. Zástupkyně obou zemí se dohodly úzce spolupracovat v rámci klíčových diskusích o budoucnosti Evropské unie, ale také s ohledem na francouzské a české předsednictví Rady Evropské unie v roce 2022. Zástupkyně se proto dohodly na bližších rozhovorech s cílem připravit diskusi o evropské zelené dohodě a s tím spojeného fondu pro spravedlivý přechod na bezuhlíkovou ekonomiku. Zdůraznily potřebu usnadnit přechod zajištěním přiměřených finančních zdrojů prostřednictvím politik EU – včetně vyhrazených nástrojů, které jsou flexibilní a snadno použitelné, jakož i veřejných a soukromých investic, a připomněly, že jaderná energie musí vedle obnovitelných zdrojů energie hrát roli v dosažení nízkoemisních energetických směsí.

Česká republika a Francie navíc podporují Komisi, aby navrhla mechanismus pro zdanění „úniku uhlíku“, tak aby ti, kteří emise vypouští v EU, neodcházeli za její hranice a tam v jejich vypouštění pokračovali. Bude třeba najít vhodné řešení, které bude podloženo důkladným posouzením dopadu a bude v souladu s pravidly WTO. Pokud jde o příští víceletý finanční rámec EU, odmítají obě země rozpor mezi tradičními politikami a novými prioritami. Silná, svrchovaná, bezpečná a prosperující Evropa vyžaduje přiměřenou úroveň financování nových výzev i stávajících politik založených na Smlouvě s jasnou evropskou přidanou hodnotou, konkrétně politiky soudržnosti a společné zemědělské politiky, jejichž rozpočet musí být zachován na současné úrovni. Obě země podporují zrušení všech rabatů v rámci evropského rozpočtu. Obě dámy se shodly, že jednotný trh je jedním z největších aktiv EU a zavázaly se jej dále prohlubovat a posilovat. To konkrétně znamená pracovat na zajištění spravedlivé hospodářské soutěže v rámci EU, podporu přístupu na trh, boj proti nekalým praktikám, zajištění spravedlivého a účinného zdanění, jakož i přiměřenou sociální ochranu a inkluzivní trh práce. Evropský pilíř sociálních práv by měl být prováděn zejména na úrovni EU a členských států, což by pomohlo v boji proti sociálnímu vyloučení.

Zdůraznily také, že Evropa potřebuje pro novou průmyslovou politiku integrovaný a do budoucna prověřený přístup. Francie a Česká republika rovněž zopakovaly, že budou i nadále aktivně podporovat úsilí o dosažení globálního řešení digitálního zdanění na úrovni OECD.

Obě země zdůraznily společnou ambici Evropské unie, která zajišťuje ochranu jejích občanů. Zopakovaly vůli obou vlád pokračovat ve spolupráci na posílení evropské obrany a strategické autonomie, jakož i evropské kosmické politiky, a uvítaly úspěch obranného partnerství. Dalším bodem spolupráce jsou migrační výzvy. Obě země podporují řádné fungování schengenského prostoru a reformu společného evropského azylového systému.

Stranou nezůstala ani bilaterální spolupráce v oblasti vzdělávání, jazyka a kultury. Francouzský institut v Praze oslaví příští rok své sté výročí. Vzájemná akademická spolupráce je také vynikající a odráží se v projektech evropských univerzit, jako je konsorcium „4 EU +“ založené Sorbonnou a Karlovou universitou. Česká republika a Francie se rovněž zavázaly posilovat evropské iniciativy na ochranu kulturního dědictví.

 

Autor článku: Alena Mastantuono, ředitelka CEBRE