O možném problému dvojí kvality výrobků, zejména potravin na vnitřním trhu, se diskutuje již několik let. V září dostala debata nový impuls prohlášením předsedy Komise Jean-Claude Junckera, že rozdílná kvalita dvou stejně vypadajících výrobků v rámci EU je neakceptovatelná. Komise následně vydala pokyny pro členské státy k uplatňování právních předpisů EU v oblasti potravin, začala připravovat jednotnou metodologii pro testování složení a objevují se i debaty o možnostech legislativního řešení. O tom, co všechno je třeba brát v úvahu ve snaze o řešení dvojí kvality potravin na jednotném trhu EU, a jak vůbec definovat kvalitu potravin diskutovali zástupci evropských i českých institucí, výrobců a prodejců potravin, i široké veřejnosti dne 8. prosince v Evropském domě v Praze.
„Existuje velmi malé množství případů, kdy by byl spotřebitel klamán v tom smyslu, že by složení potravin neodpovídalo popisu na obalu,“ řekl na úvod zástupce generálního ředitele z Ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin Evropské komise Ladislav Miko. Nicméně tím, že má určitý výrobek téměř identický vzhled, se cítí spotřebitel klamán, pokud je jeho složení jiné. Velkou roli ve složení výrobků hrají i oborové normy v daných zemích. „Zatímco Německo, Rakousko nebo Francie tyto normy využívají, v zemích Visegrádu je těchto opatření málo nebo chybí,“ doplnil Miko. Jedním ze zásadních zlomů v této debatě byl podle poslankyně Evropského parlamentu Olgy Sehnalové (ČSSD/S&D) průzkum slovenského ministerstva zemědělství z jara 2017, který vyvolal řadu reakcí a celou debatu dostal na tu nejvyšší úroveň. Pokyny Komise ze září letošního roku však podle ní situaci neřeší. „Z mého pohledu nejsou pokyny tím, co by mělo dozorovým orgánům v členských státech efektivně pomoci v potírání problému dvojí kvality výrobků,“ uvedla Sehnalová. Důvodem je to, že se pokyny odkazují na řadu dokumentů, které nejsou ještě v tuto chvíli k dispozici. Jde např. o nařízení o spolupráci dozorových orgánů v ochraně spotřebitele, které začne platit ke konci roku 2019, a jehož byla poslankyně Sehnalová zpravodajkou.
Podle Jindřicha Fialky, ředitele Odboru potravinářského z Ministerstva zemědělství mají nyní evropské instituce silný mandát k tomu, aby otázku dvojí kvality výrobků řešily. Vyplývá to z výsledků nedávné veřejné konzultace, kdy „94 % respondentů považuje nekalé obchodní praktiky včetně dvojí kvality potravin za velký problém a 95 % respondentů požaduje po Evropské komisi řešení na legislativní úrovni,“ připomněl Fialka. Podle něj celá diskuze ukazuje především na selhání vnitřního trhu. Samotná definice pojmu „kvalita“ u potravin je velmi komplikovaná a nejednoznačná, proto by se podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marty Novákové měla pozornost dozorových orgánů zaměřit spíše na případy, kdy dochází ke klamání spotřebitele. „Nemyslíme si však, že je nutné současnou situaci řešit novou legislativou, která je již nyní příliš složitá. Nová regulace by se navíc promítla i do nákladů pro výrobce a tím pádem i do koncové ceny pro spotřebitele,“ doplnila Nováková.
Debata ukázala především to, o jak komplexní téma se jedná. Rozdílné složení výrobku automaticky nelze vnímat jako rozdílnou kvalitu. Použití různých ingrediencí často vyplývá z legislativy daného státu, případně vzniká využíváním regionálních surovin. V této souvislosti je nutné brát v potaz také různé iniciativy zaměřené na zlepšení zdraví, kdy je např. cukr nahrazen zdravější surovinou, která by se neměla považovat za méně kvalitní. Více než cokoliv jiného by podle účastníků debaty napomohla ke zlepšení situace větší informovanost a edukace spotřebitelů o tom, jaké výrobky kupují. Dokud sami spotřebitelé nepřestanou kupovat výrobky, které jsou považovány z hlediska kvality za druhotné, tak tyto výrobky z trhu nezmizí.
Debata byla organizovaná Zastoupením Evropské komise v ČR a Informační kanceláří Evropského parlamentu v ČR ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR a CEBRE – Českou podnikatelskou reprezentací při EU.
Více informací na goo.gl/VuFy10.