20. 6. 2022

Nový návrh směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti a její dopad na české firmy

V únoru letošního roku Evropská komise přijala návrh směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti. Dle Komise nelze dosáhnout zlepšení ve větším rozsahu pomocí dobrovolných opatření a zavádí tak povinnost podnikům v oblasti udržitelnosti s cílem řešit především negativní dopady na lidská práva a životní prostředí. K tomuto tématu se 17. června 2022 na půdě KZPS v rámci tradičního setkání podnikatelských ¨ zakladatelů CEBRE s europoslanci sešli čeští zástupci v Evropském parlamentu s čelními představiteli Hospodářské komory České republiky, Svazu průmyslu a dopravy České republiky a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky. Mezi účastníky setkání z řad europoslanců patřili Martina Dlabajová, Radka Maxová, Kateřina Konečná, Alexandr Vondra, Martin Hlaváček, Luděk Niedermayer a Ondřej Kovařík. Za podnikatelské zakladatele CEBRE vystoupili Jan Wiesner, prezident KZPS, Vladimír Dlouhý, prezident HK ČR, Dagmar Kuchtová, generální ředitelka SP ČR a Petr Jonák, ředitel SP ČR.

Zástupci podnikatelských subjektů se shodli na skutečnosti, že návrh této směrnice je pro naše podniky problematická a je třeba, aby europoslanci měli od firem skrze asociace a svazy dostatek argumentů, proč s návrhem nesouhlasí. Již dříve byl problém u jiné směrnice, která se týkala vysílání pracovníků do zahraničí a nyní musíme být opět připraveni argumentovat a případně vytvářet kompromisy, které naše podniky ochrání před možnými negativními dopady související s implementací dané směrnice. Zástupci podnikatelů vidí problém především v rozdílných pravidlech v občansko-právní odpovědnosti z hlediska sankcí a dopadů. Vadí jim také příliš obecné a nejasné definice a další problém spatřují v administrativní zátěži a veřejné podpoře. Dle zástupců podnikatelských organizací by se měl zavést rozumný, proveditelný a harmonizovaný systém úprav daného návrhu. Dále se řešila také taxonomie a s ní související cena energií, která má dopad na naši ekonomiku. Podnikatelské organizace vidí také problém s nárůstem cen materiálů, které ovlivňují činnosti firem.

Europoslanci reagovali na oblast taxonomie se slovy, že to nesmíme podceňovat a musíme zdůrazňovat naše zájmy. Oblast taxonomie je pro investory klíčová, obzvláště v současné době, kdy Evropa řeší alternativy k ruskému plynu. Europoslanci nesouhlasí s projednávanou směrnicí a jsou jednoznačně pro svobodu podnikání. Obávají se, že tato směrnice naprosto podlomí konkurenceschopnost Evropy, především ve vztahu k Asii. Důležité je proto mít argumenty, na základě kterých, se dají prosadit kompromisy, kterými bychom eliminovali negativní dopady na naše podniky. Zároveň zástupce HK ČR upozorňuje, že je důležité, aby podniky stále byly ohleduplní a respektovaly lidská práva, environmentální závazky a další. Je důležité co nejlépe vydefinovat potřeby, aby směrnice chránila, a naopak nezlikvidovala, české podniky.

Europoslanci v závěru setkání vyzvali k hlubší spolupráci s podnikatelskými organizacemi s cílem získat co nejvíce relevantních informací, které pomohou českým zástupcům v Evropském parlamentu hlasovat plně v souladu s co největší podporou pro naše podnikatele.