Zástupci Evropské komise a Mexika dosáhli v sobotu principiální obchodní dohody, která je součástí širší spolupráce v rámci globální dohody EU-Mexiko. Dohoda bude mít největší dopad na zemědělské výrobky, zejména drůbeží a vepřové maso, sýry, čokolády, či těstoviny. Dohoda např. zajistí preferenční přístup na trh pro evropské sýry, na které momentálně spadá 20% clo, výrazně se zvýší vývoz vepřového masa, na které nebudou uvalována prakticky žádná cla, a odpadnou i cla na čokoládu (nyní 30 %) a těstoviny (nyní 20 %). Evropské výrobky budou zároveň chráněny na mexickém trhu díky zeměpisným označením. Dohoda také obsahuje kapitolu o obchodu a udržitelném rozvoji, která se zaměřuje mimo jiné na plnění cílů pařížské klimatické dohody. Kromě toho dohoda zajistí přístup k trhu veřejných zakázek, vysokou úroveň ochrany práv duševního vlastnictví, zajistí firmám přístup na trh se službami a ochranu investic. Komise bude nyní pracovat na vyřešení technických detailů dohody a poté bude předána ke schválení Evropskému parlamentu a Radě.